Perfectie in essentie

Initial en CWS-boco vormen nu officieel een team voor het aanbieden van cleanroomdiensten, hygiëneoplossingen, bedrijfskleding en linnengoed, we bieden bedrijven en organisaties complete en professionele oplossingen in welke sector ze ook actief zijn.

Nieuws

Persoonlijke hygiëne op het werk dramatisch: 62 procent van mannen wast handen niet

26/03/2015

  • Helft van de werknemers ‘vergeet’ handen te wassen
  • 62 procent van de mannen verlaat toilet zonder handen te wassen
  • Van de vrouwen gaat veertig procent met ongewassen handen weer aan de slag

Ziet u weleens iemand uit het toilet lopen zonder de handen te wassen? Dat kan kloppen: het gebeurt namelijk vaker wel dan niet. Dat blijkt uit Europese metingen van Initial, wereldwijd marktleider in hygiëneoplossingen. Maar liefst 62 procent van de mannen en veertig procent van de vrouwen wast zijn of haar handen niet na een toiletbezoek.

De resultaten kwamen aan het licht door de uitgebreide metingen die werden verricht met een nieuw concept: HygieneConnect*. Ruim een jaar lang registreerde Initial het handen wassen met zeep van werknemers in diverse Europese landen, waaronder Nederland. Dit gebeurde door middel van een sensortechnologie. Sensoren registreren het aantal mensen dat een toilet of centrale wasruimte binnengaat en het aantal personen dat zeep gebruikt om de handen te wassen. Wat blijkt: hoewel we ons wel bewust zijn van het feit dat handen wassen met zeep de hygiëne bevordert, handelen we hier niet altijd naar.

Het goede nieuws is, dat die bewustwording is om te zetten naar een daadwerkelijke gedragsverandering. Dit door het percentage gebruikers dat de handen wast, te laten zien. Wanneer er bij de toiletdeur een display hangt met daarop anonieme, realtime gegevens over het aantal toiletbezoekers dat zijn of haar handen daar heeft gewassen met zeep, zien we een significante verbetering van de handhygiëne. In sommige gevallen stijgt dit percentage zelfs met wel vijftig procent.

Belang van schone handen

Goede hygiëne op de werkvloer is essentieel in voor de hand liggende sectoren als de voedingsindustrie, horeca en zorgsector. Maar ook in het dagelijks leven is goed handen wassen belangrijk. Een griepvirus wordt makkelijk overgedragen via de handen. Zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat dertig tot vijftig procent** van de griepgevallen te voorkomen is met goede handhygiëne.

Arjan Gundlach, Marketing Director Benelux bij Initial: "Wij merken dat veel mensen wel weten dat het belangrijk is om de handen te wassen, maar daar ook daadwerkelijk naar handelen, is echt een uitdaging. Deze winter zijn we getroffen door een zware griepepidemie en juist dan is het extra belangrijk dat mensen goed hun handen wassen met zeep. De directe weergave van de actuele handhygiënestatus blijkt mensen aan te sporen om hun eigen gedrag te veranderen om zo kruisbesmetting te voorkomen."

Bekijk hier de video over de werking van HygieneConnect.

* De metingen zijn verricht bij verschillende soorten organisaties, waaronder bedrijven in de voedingsindustrie, het onderwijs en de horeca, en in kantooromgevingen. In totaal is het gedrag van honderdduizend toiletbezoekers geanalyseerd.

** Onderzocht en onderbouwd door prof. Charles P. Gerba van de Faculteit Grond-, Water- en Omgevingswetenschappen, Epidemiologie en Biostatistiek van de Universiteit van Arizona in Tucson, Verenigde Staten.