Perfectie in essentie

Initial en CWS-boco vormen nu officieel een team voor het aanbieden van cleanroomdiensten, hygiëneoplossingen, bedrijfskleding en linnengoed, we bieden bedrijven en organisaties complete en professionele oplossingen in welke sector ze ook actief zijn.

Nieuws

Global Handwashing Day : hoe vaak heb jij je handen al gewassen vandaag ?

15/10/2014

Conclusie Kinderdebat Global Handwashing Day:

Basisschoolleerlingen willen betere hygiëne op school
• Lessen over handen wassen moeten elk jaar terugkomen
• Desinfecterende handgel standaard in de klas
• Elk kind is zelf verantwoordelijk voor goede hygiëne

Rotterdam, 15 oktober 2014 – Kinderen schrikken van de risico’s van onvoldoende handen wassen en vragen de school om meer educatie en faciliteiten om handen te wassen. Dat is de conclusie na het Kinderdebat over handen wassen dat plaatsvond aan de vooravond van Global Handwashing Day, een wereldwijde dag over de noodzaak van handen wassen met zeep in ontwikkelingslanden om kindersterfte als gevolg van diarree te voorkomen. Het door Initial geïnitieerde debat tussen leerlingen uit groep 7a van basisschool de Waalse school in Rotterdam en vertegenwoordigers van het bestuur van de school, had als doel kinderen bewust te maken van het belang van slechte handhygiëne.
De Rotterdamse leerlingen hadden een uitgesproken mening over handen wassen:
“Handen wassen heeft alleen zin als we het ook ALLEMAAL doen.”
“Er moet een ‘handenwas-alarm’ komen. Ik wil niet ziek worden!”

“Als ik minimaal 20 seconden mijn handen moet wassen, waarom is er dan geen apparaatje in de zeeppomp om dit te tellen?”

Verloop debat
Voorafgaand aan het debat kregen de kinderen hygiëneles om hun kennis te vergroten. Zo leerden ze wat goede en slechte bacteriën zijn, hoeveel seconden je je handen moet wassen en ze mochten zelf de hygiënetesten uitvoeren met een echte laboratoriumjas aan. Na het educatieve gedeelte gingen de kinderen aan de hand van praktijkvoorbeelden en stellingen in debat met elkaar en met de meesters en juffen, onder leiding van Frits Bloemberg van Het Debatbureau.
 

Aantal bacteriën op de wc-bril testen
De kinderen mochten zelf met een testapparaat aan de slag om te meten hoeveel bacteriën er op de school ronddwalen. De verbazing was groot toen bleek dat de wc-bril schoner was dan het toetsenbord van de juf. Ook het lichtknopje, de deurklink en het touchscreen op het kopieerapparaat bevatten ruim drie keer zoveel bacteriën als de wc-bril. “Dit is goed te verklaren. Toiletten worden over het algemeen het vaakst schoongemaakt. Lichtknopjes of toetsenborden worden eerder overgeslagen,” aldus Leandra Stroosnijder, Category Manager bij Initial en begeleider van de hygiëneles.

Kinderen vergeten handen te wassen
Tijdens het debat bleek dat het kennisniveau over hygiëne onder kinderen behoorlijk op peil is. Zo weten ze waarom handen wassen belangrijk is. Desondanks bleek dat de kinderen niet altijd hun handen wassen na toiletbezoek of voor het eten. Vier van de 27 kinderen gaven aan hun handen minstens vijf keer te hebben gewassen vandaag. De leerzame hygiëneles en het aansluitende debat resulteerden in grotere bewustwording en directe actie voor zowel de leerlingen als het schoolbestuur. De leraren kwamen tijdens het debat even onder vuur te liggen toen bleek dat meer dan de helft van de kinderen de handdoeken in het toilet niet hygiënisch genoeg vonden.

Reactie de Waalse school
“Bewust omgaan met hygiëne en handen wassen, en vooral hoe vaak en wanneer kinderen hun handen moeten wassen, is een thema dat bij ons incidenteel opleeft,” zegt Jan-Jacob Luijendijk, bovenbouw-coördinator van de Waalse school. “Bijvoorbeeld als er een landelijke epidemie zoals de varkenspest is uitgebroken in Nederland. Dan letten we extra op handen wassen. De leerlingen lieten tijdens dit debat duidelijk merken dat ze best wat hulp kunnen gebruiken om er aan herinnerd te worden hoe je je handen moet wassen en hoe vaak. Mijn belangrijkste conclusie is dat we kinderen door middel van posters en hygiëneles, moeten blijven stimuleren om na elke toiletbezoek en voor het eten de handen te wassen. En om de rijen voor de wastafels te voorkomen, stel ik voor dat we in elke klas een grote dispenser met desinfectiemiddel plaatsen.”

Start scholencampagne hygiëne
Initial plaatst bij deze conclusie wel de kanttekening dat, ondanks de goede voorzieningen in Nederland, veel  mensen toch niet altijd hun handen wassen*. De oplossing moet daarom niet alleen in meer voorzieningen worden gezocht, maar primair in het vergroten van  kennis en in gedragsverandering.

Arjan Gundlach, Marketing Director Benelux Initial motiveert: “Sanitaire hygiëne op scholen laat, zelfs in 2014, nog vaak te wensen over. Terwijl de gezondheid van onze kinderen iedereen nauw aan het hart ligt. Daarom dit kinderdebat in aanloop naar Global Handwashing Day, om kinderen aan het woord te laten over hun recht op hygiëne en hoe de school dit kan faciliteren. Tevens is dit debat de aftrap van onze scholencampagne: duizenden basisscholen in Nederland, België en Luxemburg ontvangen vanaf vandaag een educatief pakket over hygiëne waarin kinderen wordt geleerd waarom handen wassen belangrijk is en hoe ze dit het beste kunnen doen.”


*Uit onderzoek naar handhygiëne in opdracht van Initial, bleek dat één op de drie ondervraagden zijn handen niet altijd wast na een toiletbezoek.

Hygiëne on tour
Initial wil mensen bewust maken van hun rol in het creëren van goede hygiënische omstandigheden, om ziekteverspreiding te voorkomen. Vorig jaar organiseerde het bedrijf dan ook de Hygiene Tour: gedurende het griepseizoen reed de Hygiene Caravan door de Benelux om mensen op kantoren, kinderen op scholen en mensen op straat voorlichting te geven over het belang van goede handhygiëne.

De scholencampagne ‘Was je handen met zeep’ is een vervolg op deze campagne waarmee Initial zich vooral op kinderen richt. Met deze scholencampagne wil Initial de bewustwording omzetten naar gedrag. Goede hygiëne kan immers niet jong genoeg aangeleerd worden. Lees hier meer over op hygienewerkt.info